Yleensä puhutaan vain työntekijän lojaliteettivelvollisuudesta, joten seuraavan pohdinnan tuloksena työnantajat ovatkin rikkoneet myös työntekijöiden perustuslaillista oikeutta.

Työntekijälle kuuluu oikeuksia ja velvollisuuksia ja ensinnäkin työsopimus velvoittaa molempia osapuolia. Tämän lisäksi työsuhdetta on säännelty muun muassa työlainsäädännöllä ja työehtosopimuksilla.

Työnantajan velvollisuudet ovat työntekijän tärkeimpiä oikeuksia, jotka ovat palkanmaksuvelvollisuus, vastuu työntekijän turvallisuudesta ja työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta. Oikeus työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan ja muihin työehtoihin, lisäksi lait ja sopimukset antavat työntekijälle muuta suojaa, kuten takaavat syrjimättömän kohtelun. Lisäksi on oikeus myös ammatilliseen järjestäytymiseen sekä terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön ja ihmisarvoisiin työoloihin sekä ehtoihin ja perhevapaisiin, näiden lisäksi tilapäiseen poissaoloon työstä pakottavien perhesyiden vuoksi.

Työnantajaa velvoittaa lojaliteettiperiaate, minkä on edistettävä suhteitaan työntekijöihinsä ja työntekijöiden keskinäisiä suhteita. Lisäksi työnantajan on huolehdittava työntekijän suoriutumisesta työn muutoksessa. Työnantajan on myös edistettävä työntekijän mahdollisuuksia edetä urallaan.

Työnantajalla on yleinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta työpaikalla, josta säädetään myös perustuslaissa, yhdenvertaisuuslaissa sekä tasa-arvolaissa. EU on säätänyt useita syrjintädirektiivejä. Työsopimuslaki työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta. Työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti muun muassa edistämällä sukupuolten tasa-arvoa ja ehkäisemällä sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eri asemaan iän, terveydentilan, kansallisen tai etnisen alkuperän, sukupuolisen suuntautuneisuuden, kielen, uskonnon, mielipiteen, perhesuhteiden, ammattiyhdistystoiminnan tai poliittisen toiminnan vuoksi.